Oorsprong

Om de oorsprong van deze herdershonden te achterhalen, keren we helemaal terug naar de eerste eeuw voor Christus, bij de Romeinen. De Romeinen beschikten over veel kennis op foktechnisch gebied, ze slaagden er goed in om de kwaliteiten van de hond te behouden en te verbeteren. Door hun eigen honden, die veel weg hadden van de Rottweiler, te kruisen met inlandse herdershonden verkregen ze honden die gespecialiseerd waren in het hoeden van vee. Toen de Romeinen Groot-Brittanië binnen vielen, namen ze hun kuddes mee naar hun veroverde gebied. Later, in de achtste eeuw na Christus kwamen de Vikingen naar Groot-Brittanië, ook dit volk bracht zijn honden mee. Hun honden waren klein en spitzachtig, ze hadden net zoals sommige Border Collies de typische tan aftekeningen. Ze werden niet alleen voor het hoeden van vee gebruikt, maar ook voor de jacht. De toenmalige herdershonden waren tamelijk groot en door de inbreng van deze kleinere honden verkregen ze een lagere schofthoogte.

Stamboom

Bij het fokken van de Border Collie werd rekening gehouden met de omstandigheden van het land waarop de hond moest werken. In de grensgebieden tussen Schotland en het noorden van Engeland had men lichtgebouwde en behendige honden nodig die zich makkelijk konden verplaatsen op het heuvelachtige terrein. Daar ontwikkelde zich uiteindelijk de Border Collie zoals we deze vandaag kennen.

Halverwege de 19de eeuw ging men steeds grotere kuddes houden omwille van de industrialisatie, het hebben van één of meerdere goede herdershonden was toen van groot belang. Het testen van de kwaliteiten van die honden gebeurde tijdens trials, waar elke deelnemende hond onder gelijke omstandigheden werd getest. De eerste officieel vastgelegde sheepdog trial werd georganiseerd in Bala, Wales, in 1873. Doordat de best presterende honden tijdens de trials zeer gewild waren als fokhonden, groeide langzaam een meer uniform uiterlijk van de Border Collie. Ze kweekten met de beste dekreuen om zo een goede herdershond te bekomen. Maar omdat ze de ouders enkel op werkvermogen selecteerden, werd de gezondheid niet gecontroleerd. Zo zijn er erfelijke ziekten in het ras verankerd.

Tijdens één van de trials in Groot-Brittanië ontdekte men Old Hemp, een Border Collie gefokt door Adam Teflar. Old Hemp was een echt natuurtalent, hij wist de schapen met veel eye, rustig en beheerst te sturen. Men merkte dat door zijn rustige manier van werken de stress bij de schapen beperkt bleef. Hij werd een zeer gewilde dekreu en heeft meer dan 300 nakomelingen. Old Hemp stond ook model voor de Border Collie rasstandaard, die werd vastgesteld door The Kennel Club in 1976. Zo kwamen Border Collies ook in aanmerking voor shows. Old Hemp had een zwart-witte halflangharige vacht en een schofthoogte van 52,2 cm. Hierin herken je gemakkelijk de standaard van de Border Collie. Naast Old Hemp staan ook Herdman’s Tommy, Wiston Cap en Nap als voorbeeld van het ras. Er zijn dus vier types te onderscheiden.