Sheepdog Sections

Outrun

Aan ‘the post’ staande, zend de handler de hond uit naar de schapen om zo de run te kunnen starten.De hond zou in een ” peervormig ” run worden uitgezonden, breder naarmate hij de schapen benadert. Naar het einde van de outrun zou de hond achter de schapen moeten komen, dicht genoeg om controle erover te krijgen, maar ook voldoende ruimte om ze niet op te schrikken.

Lift

Op het einde van de ” outrun” zou de hond zich achter de schapen moeten bevinden. De ” Lift ” is het moment dat de schapen in beweging komen dankzij de hond. Dit zou zo gecontroleerd en netjes mogelijk moeten gebeuren.

Fetch

De hond brengt de schapen naar de handler toe op het parcours, zodat de schapen tussen de ” fetch-gates ” doorgaan. Er is geen herhaling mogelijk, en ook terugkeren is geen optie.

Drive

Nadat de ” fetch” en de schapen naar de handler gedreven zijn, en erna rond de handler, drijft de hond de hond de schapen weg terug op het parcours. In eerste intantie weg van de handler.

Crossdrive

Nadat de eerste “drive -gates” genomen zijn , worden de schapen gedreven naar de tweede ” drive-gates” . De ” crossdrive probeert men zo recht en zo clean mogelijk te nemen.

Shed / Shedding

Nadat de “drive-gates” genomen zijn, worden de schapen naar de “shedding-ring” gebracht waar de hond en handler ze sorteren en proberen te scheiden volgens het aangegeven aantal. Totdat deze opdracht is beëindigd, mogen de schapen de “shedding-ring” niet uitgaan.

Pen / Penning

Stuk van de trial waar de schapen in een pen gestoken worden. ( soms een trailer of hok met poort aan )

Single / Singling

Op open trials, wanneer het pennen volbracht is, probeert men dan één enkel schaap van de groep te isoleren. Dit gebeurt alweer in de “shedding-ring” , en zoals voorheen mogen de schapen de ring niet uitgaan.

Double Gather

Op sommige grotere trials, moet de hond de schapen naar een specifiek punt brengen,en daarna nog een andere groep schapen gaan halen op het trial-veld. Om ze bij de eerste groep te brengen en zo verder het parcour af te werken.

Look Back

Het moment waar de hond de eerste groep loslaat die onder zijn controle staat, en op zoek gaat naar de tweede groep op het parcour.Een gevorderde ” look back ” kan zelf zo worden uitgevoerd dat de hond al ongeveer weet waar ze zijn, door middel van het gebruik van de stem van de handler waarbij het commando ” look back ” geeft.

Warning

En dit alles terwijl de klok tikt !! Veel succes !